Trnávka [ Město nebo obec ]

Obec Trnávka se nachází v údolí potoka Trnávky asi 7 km severovýchodně od Příbora. Na severu sousedí s obcí Petřvald na Moravě, na východě s Brušperkem a Fryčovicemi, na jihu s Kateřinicemi a na západě s Mošnovem. Okolí obce je kopcovité a zalesněné. Samostatnou obcí byla Trnávka od roku 1850 až do roku 1980, kdy byla sloučena s městem Příborem. V roce 1992 se obec opět osamostatnila.
O vzniku a původu obce se nezachovaly žádné zprávy. Ves se poprvé připomíná v roce 1307 jako Trenavia, kdy byla samostatným biskupským lénem. Ve 14. století držel Trnávku Mikuláš "von Tirnaw" a v 15. století se mezi držiteli objevuje např. Jiří z Trnávky a na Brušperku. Od 16. století patřilo panství Trnávka Chorynským z Ledské, kterým bylo panství za účast v protihabsburském odboji konfiskováno. Po bitvě na Bílé hoře v roce 1622 koupil Trnávku Jan Krištof Orlík z Lažiska. Po něm drželi panství více než 260 let Harasovští z Harasova. V roce 1891 koupili statek Trnávku Vetterové z Lilie, kteří jej vlastnili až do roku 1945.
Trnávka byla zemědělskou vesnicí se dvěma panskými dvory a vodním mlýnem nedaleko vsi, v 16. století zde stávala tvrz. Koncem 18. století vznikla severně od Trnávky osada Chabičov, jež náleží k obci.


Zemědělství - v obci se nachází středisko živočišné výroby a.s. Moravan Petřvald n/Mor., část zemědělských pozemků je obhospodařována soukromě hospodařícími zemědělci.

Obec je členem:
* Sdružení REGIONU POODŘÍ.
* Spolku pro obnovu venkova
* SMO ČR

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.trnavka.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 09.10.2021 v 22:45 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení