Náměstí [ Stavební památka ]

Frenštát pod Radhoštěm, Náměstí
Náměstí - Mariánský sloup s Radnicí
Čtvercové náměstí je lemováno měšťanskými a městskými domy ze 17., 18. a 19. století s částečně zachovalými interiéry a fasádami. V jihozápadní části náměstí je podloubí s původní dlažbou z oblázků.
Uprostřed náměstí se nachází kamenná kašna s Neptunem, sloup Panny Marie, socha sv. Jana Nepomuckého a socha sv. Floriána.

Náměstí dominuje budova novoromantické radnice z roku 1891 se znakem města - sv. Martinem na fasádě. Halu radnice zdobí díla Albína Poláška (sousoší Cyrila a Metoděje), Jana Knebla (reliéf Spořivosti) a Karla Vašuta (Medailon obětem II. světové války). Na budově je umístěna pamětní deska Jiřího Rašky, olympijského vítěze ve skocích na lyžích.

Na domě č.p. 2 je pamětní deska malíře Břetislava Bartoše, na domě č.p. 19 pamětní deska místního rodáka žijícího v Americe - sochaře Albína Poláška (V 1965).

Z dolní části náměstí je přístup ke kostelu sv. Martina - "Dolní kostel", Horní ulicí přijdeme ke kostelu sv. Jana Křtitele - "Horní kostel" a k budově původní chlapecké školy z roku 1876. Při vstupu je pamětní deska spisovatele Karla Kálala a obětí II. světové války z řad učitelů. Před budovou se nachází bronzové sousoší Albína Poláška - Zápas Dobra se Zlem. V parčíku za Horním kostelem je umístěna socha - Památník osvobození autora Karla Vašuta.
Frenštát pod Radhoštěm, Náměstí
Náměstí

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.frenstat.cz

Typ záznamu: Stavební památka
AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 10.10.2007 v 10:37 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení