Dům mýtný [ Měšťanský dům nebo stavba ]

Po opevnění města Kelče bylo náměstí uzavřeno dvěma branami. "Horní městská brána" byla mezi domy č. 20 a 21, "dolní městská brána" mezi radnicí a domem Fryčajovým. U horní brány se vybíralo mýto, to je poplatek na udržování cest a mostů. Vykonavatelem byl mýtný, který bydlel při horní bráně v domku č. 20. Jeho povinností bylo vybrat poplatek z každého plného či prázdného obchodního nebo cizího povozu jedoucího kterýmkoliv směrem. Mýtné pak odváděl jednou týdně na zámku.

Z historických dokumentů je známo, že v roce 1383 biskup Petr Jelito zavazuje Mikuláše, fojta z Polic, aby udržoval mosty v pořádku na cestách k mýtu v Kelči.

Rovněž listinou z 5. 8. 1396 odklizuje se spor o mýto mezi olomouckým biskupem Mikulášem a Lackem z Kravař tímto způsobem:

Všichni kupci, kteří z Opavska nebo Polska se svým zbožím vesnicemi Milotice, Špičky, Zbrašov do Kroměříže nebo dále cestovati míní, zaplatí mýto v Kelči.
Všichni ti, kteří ze zmíněných krajin se skrze ves Choryně k Bystřicí berou, platí mýto rovněž v Kelči. (atd.)
K mýtu v Kelči má vztah také dvůr "Lapač", kde bývali zastavování (lapáni) obchodníci, kteří polní cestou z Choryně na silnici z Meziříčí k Holešovu dostati se chtěli, vyhýbajíce se mýtu v Meziříčí a v Kelči.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kelc.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 11:42 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení